Inte sedan 1990 har individuella SM i dressyr avgjorts i Skövde.

Men nu är det dags igen. 

Andra veckan i maj gör den svenska eliten upp om medaljerna på Grevagården.

- Det känns väldigt spännande att få lov att arrangera ett mästerskap i den här digniteten, säger tävlingsledare Cecilia Angshed

Under de senaste åren har SM avgjorts i samband med pingsttävlingarna på anrika Strömsholm.

Men i år är det Grevagårdens tur. 

- Vi har arrangerat flera stora meeting under de senaste åren, som till exempel ponny-SM och lag-SM i dressyr, så vi känner oss väl förberedda. Vi har en stark organisation med erfarna funktionärer, en fantastiskt fin anläggning och ett gott samarbete med sponsorer, säger Cecilia Angshed. 

När mästerskapet senast avgjordes på Grevagråden, för 34 år sedan, vann Louise Nathhorst och hästen Dante. 

Sedan 2013 har Tysklandsbaserade Patrik Kittel näst intill prenumererat på guldet, bortsett 2017, då Rose Mathisen var överst på prispallen. 

Vilka som kommer att göra upp i toppstriden i år är lite för tidigt att spekulera om.

- Anmälan är öppen fram till 4 maj, så startlistan är inte spikad än. Men vi kan lova att många av Sveriges bästa ryttare, även av dem som är utlandsbaserade, kommer att rida om medaljerna, säger Cecilia Angshed.

Tävlingarna startar onsdagen den 8 majoch avslutas söndagen den 12 maj och omfattar SM för children, junior, young rider, U25, senior, samt paradressyr. 

Den som vinner årets SM-guld får, förutom äran, en pengabonus med sig hem. Segraren för seniorer och paradressyr vinner 30 000 kronor. I U25 innebär guldet 15 000 kronor, samma gäller för unga ryttare. Juniorsegraren vinner 10 000 kronor. 

- Nu går vi in i de sista veckorna med förberedelser och det märks att det börjar dra ihop sig. Det är många saker som ska klaffa och det blir extra tydligt när det kommer till en så här stor tävling med många tillresta, säger Cecilia Angshed och fortsätter:

- Vi är en klubb med många medlemmar, men för en så här stor tävling får vi hjälp av andra klubbar. Det är helt avgörande att vi har ett bra samarbete med andra föreningar, annars skulle vi inte klara av detta.

BILDTEXT 

Sommaren 2022 avgjordes lag-SM i dressyr på Grevagården, då red Siri Ehrnrooth

 i vinnarlaget från Särö. Nu förbereder sig Grevagårdens Ryttarförening för en ännu större uppgift, individuella SM. 

FOTO: PERNILLA HÄGG